A pénz mindig meghatározó témakör, amivel fontos kellően jól bánni. Sajnos a magyar emberek többsége híresen rosszul osztja be a jövedelmét, amin kicsit sem segít az, hogy a nyugati országokhoz képest, idehaza a bérek jóval alacsonyabbak. Ez viszont még korántsem jelenti azt, hogy ne lehetne valamennyit félretenni.

Örökérvényű jó tanács, miszerint a teljes összeg legalább 10 % tedd külön és ahhoz lehetőleg ne nyúlj elköltési szándékkal! Természetesen ezt egyszerűbb mondani, mint megcsinálni, de fontos törekedni rá. Amint már sikerült valamennyit megtakarítanod, akkor jöhet a befektetés kérdésköre. Itt sok minden elúszhat, ezért ne kapkodj el semmit! Sajnos sokan nem gondolnak a nyugdíjas éveikre egészen addig, amíg még a fiatal éveikben járnak.

Az állami rendszerek elég ingatagok és képtelenség előre megmondani, miszerint egy elöregedő társadalomban, a jelenlegi módok fenntarthatók-e? Minden bizonnyal nagy átalakulások fognak bekövetkezni az elkövetkező években. Ezekre pedig megéri készülni. Ha érdekelnek a pénzügyek és szeretnél felelősen dönteni, akkor megéri követned a Grantist!

Tippek a hatékony megtakarításhoz

Az alábbiakban 3 nagyon egyszerű tippet olvashatsz, amikkel elkezdheted a spórolást. Igazából nagyon egyszerű dolgokról van szó, amikről sokan elfeledkeznek és félvállról veszik azokat. Amennyiben odafigyelsz rájuk, akkor gyorsan érezni fogod a pozitív hatásukat.

Az első, hogy rendszerezd a kiadásaidat! Nem tudsz megtakarítani addig, amíg képtelen vagy átlátni, hogy mire költesz. Vezess tehát listát és tedd ezt nagyon pontosan, majd áttekintve a hónap végén, megjelölheted azokat a pontokat, ahol visszafoghatod a költekezést. A második a rendszeres félrerakás. Itt visszautalhatunk az említett 10 %-ra. Azonban, ha ez túl soknak mutatkozik, akkor kezd kisebb összeggel.

Ha 10 000 Ft-ot stabilan le tudsz tenni, már az is jó. Igyekezz tartani az összeget hónapról-hónapra és meglásd, a tőke gyarapodni fog! A harmadig tipp pedig az okos költekezés. Mielőtt vásárolnál, ne az első ajánlatra ugorj rá! Bizonyos holmik használtan is ugyanúgy kiszolgálják az igényedet és jóval olcsóbban elérhetőek.

Ismerkedj meg a befektetési opciókkal!

Amikor már sikerült valamennyit félretenned, akkor jöhet a következő lépés, mégpedig a befektetés. Természetesen a megtakarítást folytasd ugyanúgy tovább, sőt, igyekezz még inkább megnézni, hogy mennyit és mire költesz, de a tartalékot már okosan elkezdheted kamatoztatni.

Erre rengeteg lehetőség kínálkozik, az életbiztosítástól kezdve, az állampapírokon át, a különféle részvényekig. Könnyen elveszhetsz az ajánlatokban, ezért olvass alaposan utána vagy kérd ki a szakemberek, például a Grantis munkatársainak a véleményét! Csak biztosra menj! Ismerd meg a kockázatokat és a nyereség lehetőségét!

Hasonlítsd össze a különféle intézmények kínálatait és személyre szabott formát hozz létre! Igyekezz a portfóliót minél inkább feldarabolni, tehát ne csak egyetlen dologban tartsd a pénzed, így az esetleges visszaesések kiegyenlítik egymást. Műveld ki a pénzügyi kultúrádat, hiszen ez olyan tudás, ami a javadra válik!