A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díjának alakulása több mindentől függ, például a bonus malus besorolástól is. Érdemes tájékozódnod erről, mert tisztában kell lenned a bonus rendszerben létező díjkedvezmények sorával, illetve a malus rendszerbe való átkerülésed esetén fizetendő többletdíjjal. A Biztoshely bonus malus kisokosát is érdemes átolvasnod.

Tulajdonképpen, a bonus malus a gépjármű üzembentartójának kártörténeti adatai alapján határozható meg. A biztosító jutalmazza a biztonságos és felelős vezetést. A bonus malus rendszer az egyes biztosítóktól függetlenül, egyformán működik minden társaságnál. Nem a biztosító határozza meg, hogy melyek azok a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások, amik a rendszerbe sorolhatóak, hanem egy ide vonatkozó rendelet szabályozza ezt.

Ennek megfelelően, kiterjed személyautókra, autóbuszokra, teherautókra, vontatókra, motorkerékpárokra és mezőgazdasági vontatókra kötött kötelezőkre is. Kivételt ez alól csak a lassú járművek és a segédmotorok képeznek.

Változik a bonus malus besorolás baleset esetén?

Ha balesetet okozol, akkor a biztosítód megtéríti a vétlen sofőr kárait, viszont ezzel egy időben csökken a bonus malus besorolásod, ami a kötelező biztosítás díjának emelkedésével jár. Amennyiben szeretnéd ezt elkerülni, és meg akarod tartani a korábbi bonus malus fokozatodat, erre van lehetőséged. Ha visszafizeted a biztosítónak az okozott kár teljes összegét, akkor megmarad a korábbi bonus malus besorolásod.

A biztosító értesítést küld neked a kárkifizetésről, amit követően 45 napod van arra, hogy megtérítsd az ebben meghatározott összeget. Mindenki saját maga dönti el, hogy baleset okozása esetén megtéríti-e az okozott kárt, vagy hagyja, hogy csökkenjen a bonus malus besorolása.

Amint láthatod, mindenképpen pénzedbe kerül egy baleset, a legjobb, ha óvatosan és felelősen vezeted a gépjárművet, aminek nemcsak anyagi vonzata van, de a saját és az utasaid biztonsága is ettől függ. A bonus malus rendszerről minden információt megtalálsz a biztoshely.hu weblapon.

Hogyan tudom kiszámolni a kötelezőm árát?

Nos, a Biztoshely biztosítási portálon találsz egy kötelező biztosítás kalkulátort, amit online használhatsz az ország bármelyik pontjáról. Lehetőséget nyújt Neked, hogy több mint 10 biztosítói díjból válaszd ki a számodra legkedvezőbb ajánlatot.

Persze, kötelező biztosítás megkötésekor minden fontos adatot szükséges megadnod a biztosítónak, ami befolyásolhatja a bonus malus besorolásodat. Ezenkívül, nyilatkozatot szükséges adnod arról, hogy melyik biztosítónál volt előzőleg szerződésed, és az előző társaságnál milyen bonus malus szinten voltál nyilvántartva.

Ez nagyon fontos, mert abban az esetben, ha nem tudod megadni az előző besorolásodat, akkor a biztosító az új szerződés megkötésekor az A00 szint kategóriába sorol be. A rendszer alapkategóriája ez, vagyis az alapdíjas szint, amelybe azok a szerződő felek kerülnek, akik újonnan kötnek szerződést, illetve akiknek nem azonosítható be a bonus malus kategóriájuk. A besorolásodat megtudhatod többek között a központi nyilvántartásból is.