Különböző rendezvényeken szokták alkalmazni a mikrofont azért, hogy a nagyközönségnek minden érthető és hallható legyen. Azonban ezt általában kézben kell fogni, ami sajnos nem mindig lehetséges.

Ezért feltalálták a fejmikrofon különféle változatait, amelyeket értelemszerűen az ember a fején kell hordjon. Természetesen a szakemberek megfelelően rögzítik azt, ezért nem lesz ok az aggodalomra. Minden bizonnyal látott már olyan kardió edzést, ahol maga az edző ezt a típusú eszközt hordta, hogy a gyakorlatokat megfelelően legyen képes elvégezni. A fejmikrofon akármikor megrendelhető az internetről, mindössze az ideális honlapot kell megtalálnia. Eltérő árkategóriákkal fogja szembe találni magát, azonban ezen egyáltalán ne lepődjön meg.

Más típust alkalmaznak az énekléshez, mint mondjuk az egyszerű beszédhez. Némelyik fejmikrofonnak kifejezetten az a célja, hogy még véletlenül se látszódjon a műsor alatt. Ezért is kedvelik oly sokan, hiszen kényelmes a viselése és egyáltalán nem zavarja az előadót. Javasolt tehát megfontolni a beszerzését, lehetőleg online vásárlás által.