A vezetékek az elektromos hálózatok szerves részét képezik. Nélkülük nem lehet elképzelni az elektronikus, valamint audio- és video-berendezések normális működését. A kábel bonyolult belső felépítésű, különböző hosszúságú és átmérőjű lehet. Az említésükkor gyakran találkozhatunk az audio-video előtaggal. Ugyanakkor valójában két különböző típusról van szó. Az első egy olyan szimmetrikus vagy nem szimmetrikus vezeték, amit zenei és elektromos eszközök csatlakoztatására terveztek.

Az ilyen termékeknek általában elasztikus és hajlékony formájuk, valamint alacsony elektromos kapacitásuk van. Ezek a kábelek gumírozott PVC szigeteléssel, elsődleges réz spirál pajzzsal és másodlagos műanyag belső pajzzsal rendelkeznek. Ezen kívül a rendeltetésüktől függően több további altípusra is oszlanak. A video vezeték szintén külön terméktípus, ami egy speciális középső vezetőt tartalmaz, amit fonott vagy szilárd mag formájában készítenek. Ennek köszönhetően a kábel bizonyos rugalmassággal és alacsony kapacitív tulajdonságokkal rendelkezik.

Mit érdemes tudni az optikai hangkábelről?

A modern típusú vezetékekben már a fényhullám hordozza az átvitt adatokat. Ezért az optikai hangkábel fényvezető néven is ismert. A fővezeték anyagaként általában nagyon jó optikai tulajdonságokkal rendelkező üveget vagy műanyagot használnak. Az ilyen huzalon keresztül az információk nagy sebességgel továbbíthatóak komplex fényhullámok formájában.

Az így elküldött adatok változatlanul elérik a célt, ezért elméletileg ez a fajta információ átadás veszteség nélkül történik. Az optikai hangkábel garantálja az átvitt jel teljes immunitását az időjárási viszonyokkal, a szomszédos elektromos eszközök hatásaival és az alacsony átviteli sebesség okozta torzulásokkal szemben. A jel minőségét a távolság sem befolyásolja. Egy jól működő vezeték változatlanul megőrzi a tulajdonságait, a kezdete és vége közötti nagy távolság esetén is. Az optikai hangkábel további előnye, hogy a szomszédos eszközökön nem keletkezik elektromágneses hatás, valamint a potenciálkülönbség teljes hiánya.