A 21. században a technológia kiemelten fejlett, ami rengeteg előnnyel jár. Azonban kevesen veszik észre a hátrányát az okosberendezéseknek, amelyek megnehezítik a magánélet megtartását. A Nagy Testvér figyel című regény részletesen leírja mindennek a veszélyeit, amit az ember nem akar komolyan venni.

Meglehet, hogy ismerős George Orwell híres regénye, amely a totalitárius diktatúráról szól, amint a kormány mindent és mindenkit megfigyel. Még szabad gondolata sincs az egyénnek, mert a Nagy Testvér az, aki megmondja, hogy mit tegyen és gondoljon mindenki. Sokan úgy gondolják, hogy A Nagy Testvér figyel című könyv csak erős túlzás.

Érdemes megfigyelni, hogy azokon a közösségi médiákon, amit az ember ingyen használ, ott bizony a saját személyes adatai kerülnek eladása. Igen sok hasonló botrány volt az elmúlt időszakban, ami bizonyította, hogy az okoseszközök valóban mindent megfigyelnek és ezeket az információkat tovább adják. Érdemes elolvasni A Nagy Testvér figyel könyvet. Lehet, hogy sokkal közelebb áll az igazsághoz, mint azt gondolná.