A terepen való kerékpározás meglehetősen veszélyes lehet. A szűk erdei utakon, murvás és sáros talajon igen nehéz lehet bringán egyensúlyozni és verseny körülmények között, minél rövidebb idő alatt teljesíteni egy-egy távot. Ehhez lett kifejlesztve az MTB kerékpár, vagyis angol nevén a mountain bike, hegyi kerékpárt.

A szakemberek elképzelései szerint, a megerősített váz és a jobb tapadást biztosító széles, rücskös gumiabroncsok, valamint a kiváló fékek alkalmassá teszik az MTB kerékpárt az ilyen jellegű sportágak űzésére. Az emberek mára megismerték és megszerették ezt a típusú biciklit és előszeretettel használják már minden terepen, így akár közúton is.

A széles gumikat lehetőség van keskenyebbre cserélni, így kisebb a menetzaj és az aszfalton kisebb a súrlódási együttható, aminek révén gyorsabban lehet haladni. A MTB kerékpár mára már fogalom lett a kerékpárok között és továbbra is fejlesztik. A teleszkópos váz, tárcsafék és kifinomult váltók rendkívüli kényelmet nyújtanak a rajta közlekedőknek.