A Nap káros sugarai ellen nagyon fontos védekezni, ezt nem bírják eleget hangsúlyozni az orvosok és más szakértők sem. Ennek ellenére rengetegen mennek ki fényvédő krém használata nélkül a tűző Napra és abban a kritikus 10 és 15 óra közötti időszakban is nyugodtan süttetik magukat.

Sokan még a kicsikre sem gondolnak, pedig a napégés gyerek esetében is ugyanolyan káros, sőt, adott esetben náluk súlyosabbra is fordulhat. Éppen ezért, a megelőzés lenne a legfontosabb, illetve csak árnyékban engedni őket játszani, legalább a déli órákban.

Persze olykor nehéz ezt kivitelezni, főleg a nyaralások alkalmával a lurkók akkor is a vízben akarnak pancsolni vagy éppen homokvárat építeni, amikor a legveszélyesebb közvetlenül érintkezni a napsugarakkal, de egy kis kreativitással megoldható, hogy ilyenkor más elfoglaltságuk legyen.

A napégés gyerek és felnőtt esetében is nagyon ártalmas, ráadásul napokig meghatározhatja az egész család hangulatát, ha valakinek vagy akár többeknek közülük fájdalmai vannak, így nem érdemes kockáztatni.