A különféle, megújuló energiaforrásokat kiaknázó berendezések az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek. A napelem rendszerek lehetővé teszik, hogy a napból származó energia átalakítható legyen elektromos energiává, ami felhasználható a mindennapi életünk során. A működésük azon az elven alapul, hogy a napsugárzásban található energiát átalakítják elektromos energiává.

A berendezés részét képezik a panelek, a kábelek, az inverter és az akkumulátor. A panelek fotovoltaikus cellákból állnak, amelyeket szilíciumból készítenek. Ezek az elemek képesek átalakítani a napfényt elektromos árammá. Több cellából állnak, így lehetővé teszik az energia termelésének hatékonyabbá tételét.

Az inverter a napelem rendszerek fontos eleme, szerepe az áramátalakítás. A napelemek által termelt egyenáramot (DC) átalakítja váltakozó árammá (AC), amely az elektromos rendszerünkbe való bejuttatásához szükséges. Különböző típusú inverterek léteznek, beleértve az egyszerűbb, hagyományos és az intelligens invertereket is, amelyek sokkal nagyobb hatékonysággal rendelkeznek. 

Mit tud a napelem rendszerek akkumulátora?

Az akkumulátorok szintén a berendezés együttes részét képezik, és lehetővé teszik az energia tárolását a napsütéses időszakokban, amikor is a napelem rendszerek több energiát termelnek, mint amennyit a rendszerben használnak.

Ez az energia az akkumulátorokban tárolódik, amelyet később fel lehet használni, amikor a napelemek kevesebb energiát termelnek, mint amennyire szükség lenne. A napelem rendszerek működése nagyon egyszerű: amikor a napfény éri a napelemeket, azok azonnal elkezdenek áramot termelni. Az áramot az inverter átalakítja váltakozó árammá, amit már a háztartási elektromos rendszerünk is tud használni.

Ha a napelemek által termelt energia több, mint amennyire szükségünk van, akkor az akkumulátorokban tárolódik. Amikor pedig egy bizonyos időszakban a szerkezetek nem termelnek elég energiát a háztartás igényeinek kielégítésére, akkor az eltárolt áram fogja ellátni a rendszert.