A szakemberek szerint nem mindegy, hogy milyen felnik vannak a kocsin nyáron és milyenek télen. Sokan a szakértőkre hallgatva, nyáron a dekoratívabb Opel Meriva alufelni mellett döntenek, míg télen, a sós lé és a fagy káros hatásainak jól ellenálló, olcsóbb felnit szerelik fel.

Itt nyugodtan lehet dönteni az acél tárcsa mellett, amelyik egy jól megválasztott dísztárcsával nem is mutat olyan rosszul. Létezik persze egy köztes út is. Az Opel például régóta gyárt olyan acélfelni-dísztárcsa párost, amely még közelről is egy alufelni hatását kelti.

Ekkor nem szükséges a drágább Opel Meriva alufelni megvétele. Persze, mint azt ahogy mindenki tudja, nem csupán a külső a lényeg ezeknél az eszközöknél. A méret is fontos, és itt elsőként kell megemlíteni az átmérőt. Az Opel Meriva alufelni átmérőjével bizonyos keretek között rugalmasabban lehet bánni.

A kocsi tulaja a verdához gyárilag kapható, a típus műszaki dokumentációjában szereplő méretek közül, bátran válogathat. De egyáltalán nem kell extrém tárcsák mellett dönteni ahhoz, hogy a kocsi valóban jól nézzen ki.

A kocsi dokumentációjában szereplő adatok az Opel Meriva alufelni kelléken kívül, kitérnek az abroncsparaméterekre is. Pontosan így van ez a Volvo V40 alufelni esetében is. A felni méretei mindig ilyen formában vannak feltüntetve: 6,5J x 16 4×100 ET39.

Itt az 6,5J x 16 a hüvelykben megadott szélességet, míg a második a szintén hüvelykben számított átmérőt jelenti. A Volvo V40 alufelni tekintetében a 4×100 azt mutatja, hogy a kellék négy darab csavarral kerül felfogatásra, illetve ezek egy 100 mm átmérőjű osztókörön helyezkednek el.

Végezetül ott van az ET39, ami az a bizonyos besajtolási érték, ami a felni középsíkjának és a felfogatás síkjának a távolságát jelenti. Az átmérő kiválasztásánál a későbbi használat, illetve a tulajdonos igényei a mérvadóak.

Ha például a kényelem a legfontosabb a kliensnek, akkor tanácsos a kisebb átmérőjű Volvo V40 alufelni típusokkal szemezgetni. Ekkor ugye a ballonosabb, magasabb oldalfalú gumi kerül a tárcsára, ami sokkal jobban csillapítja az útegyenetlenségeket.