A papíroknak különböző fajtáit ismerjük. A pénztárgépszalag különleges bevonással készül, ami lehetővé teszi, hogy egy kis külső hőhatással megjelenjenek rajta a vásárolt termékek adatai.

Elsőre úgy tűnhet, mintha a pénztárgép valójában apró nyomtatóként működne, de ez ennél sokkal izgalmasabb folyamat. A készülékben tényleg található egy nyomtatófej, de ez tinta helyett hőenergiát használ. Akkor miért tűnik el néha a nyugtán szereplő összeg? Nagyon fontos tudni, hogy mi is szolgálhatunk hőhordozóként. A folyamatos közvetlen napfény, a rendszeres súrlódás vagy az öngyújtóval történő játék ronthat a blokk láthatóságán, olykor teljesen eltüntetheti. Ha pedig azt akarjuk, hogy bizonyítani lehessen a vásárlást, akkor vigyázni kell rá.

Ha pénztárgépszalag vásárláson törjük a fejünket, akkor nem mindegy, hogy melyiket választjuk. Minden országban vannak rendeletek arról, hogy a blokkon szereplő adatoknak hány évig kell láthatóak maradjanak. Az a legjobb, ha olyat választunk, ami 5-8 év után is olvasható.