Elég egy rossz döntés és máris hatalmas bajba kerülhetünk. Az ittas járművezetés sajnos nem ritka kicsiny hazánkban. Az alkoholfogyasztás nagyban befolyásolja az ítélőképességet és a reflexek is lassulnak ilyen állapotban.

Sokan érthetetlen módon azt gondolják, hogy egy-két sör nem árthat. Pedig még egyetlen pohárral is rossz hatással van a vezetői képességünkre. A túlzott önbizalommal rendelkező sofőrök esetében ez csak súlyosbít a problémán. Akkor sem szabad alkoholt fogyasztani, ha csupán 10 percet kéne autóznunk hazáig. Ezt a szabályt nemcsak a saját, hanem mások érdekében is fontos betartani. Azonban ez nemcsak az autót vezető személyekre vonatkozik. Az ittas járművezetés során bármilyen járművel követhetünk el szabálysértést vagy bűncselekményt. Van, akinek az élete függ a vezetéstől, hiszen ezzel keresi a kenyerét.

Ha megtörténik a baj, akkor egy életre elveszítheti a vezetői engedélyét az ittas járművezetés miatt. A lorik.hu oldalon található táblázat segít megérteni, hogy mikor követünk el szabálysértést és mikor beszélhetünk bűncselekményről. A szabálysértés során megúszhatjuk pénzbüntetéssel, esetleg egy időszakra elveszíthetjük a vezetői engedélyünket.

Amikor az ittas járművezetés bűncselekménynek bizonyul, akkor nem árt felkötni a gatyánkat és fogadnunk kell egy talpraesett ügyvédet. Csak a 2017-es évben 15000 büntetőeljárás indult, egytől-egyig ittas járművezetés miatt. Hogyha a véralkoholszint nem éri el a 0,50 gramm/liter véralkohol koncentrációt és a 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, akkor mondhatni szerencsénk van, mert csak szabálysértésnek bizonyul.