Nyílászárók cseréje előtt a legtöbb ház- vagy lakástulajdonos felteszi magában a kérdést, miszerint fából vagy műanyagból készült változatok mellett érdemes dönteni. Tulajdonképpen a fa ablakok elsődleges előnye az, hogy természetes alapúak, azonban a műanyag variációknak is számtalan pozitívuma van.

A műanyag ablakok előnyeiről bővebben ITT olvashatsz! Ezek közül a legismertebbek a hosszú élettartam, illetve az egyszeri karbantartás. De ugyanakkor kiváló hang- és hőszigetelő hatással is bírnak, ami fontos szempont lehet a poros, zajos városban élőknek, akik ráadásul hatalmas fűtésszámlákkal szembesülnek hónapról hónapra.

A tökéletes szigetelést az A osztályú nyílászárók az erős stabilitásukkal, innovatív szerkezeti kialakításukkal tudják biztosítani. Hatékony betörésvédelmet is nyújtanak, ami szintén nem elhanyagolható a mai világban.

Sokan azért nem választották régebben a műanyag ablakokat, mert kizárólag fehér színben voltak elérhetőek, amit hidegnek ítéltek meg, de mára nagyon sok színváltozatban kaphatóak, így könnyen ki lehet választani azt az árnyalatot, amelyik közel áll a szívünkhöz és az ingatlanunk megjelenéséhez.

Ezek mellett a műanyag ablakokat nem szükséges időnként átfesteni sem, mint például a fából készült társaikat. Minimális karbantartással, szinte csak a tisztán tartás által hosszú évekig lehet használni ezeket bármilyen probléma nélkül. Az ablakmosás is teljesen leegyszerűsödik, ha műanyag nyílászárók vannak az ingatlanon.

Míg régebben egyetlen ablakszárnyon négy üvegfelületet kellett tisztára törölni, addig ez a műanyag ablakok esetében csak kettőre redukálódik. Gyakorlatilag megfeleződik a munka. Tehát több szempontból is megéri elgondolkodni a műanyag nyílászárók telepítésén, egyrészt az anyagiak, másrészt pedig a könnyű karbantartás miatt.

Bár vigyázni kell, mert ha a nyílászáró árak alapján szeretnénk választani, könnyen beleeshetünk abba a csapdába, hogy később olyan felmerülő költségekbe ütközünk, mint például az amortizáció következtében szükségessé vált felújítási munkálatok.