A tökéletes kerti tömlő kiválasztása fontos része a kertápolásnak, ezért alaposan meg kell nézned, hogy mibe fektetsz. A kerti locsolócső nemcsak egyszerű eszköz, hanem gyakran életbevágóan fontos a növények gondozásában és a kert ápolásában.

A megfelelő típus kiválasztása azonban nem mindig egyszerű feladat. Rengeteg kiszerelés, méret, anyag közül választhatsz és mindegyiknek megvannak az előnyei, illetve a hátrányai. Erre is érdemes figyelni kerti tömlő vásárlás előtt. Lássuk, hogy mire kell fókuszálj ahhoz, hogy a legjobb döntést hozhasd!

Az tömlő hossza és átmérője

Az első és legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venned, a tömlő hossza és átmérője. Gondold végig, hogy milyen távolságra kell elérnie a víznek a kertedben és válassz ennek megfelelő hosszúságot! Egy túl hosszú tömlő felesleges és nehezen kezelhető, illetve több helyet foglal, míg egy rövid korlátozhat a feladatok elvégzésében. Az átmérő sem mellékes. Ez befolyásolja a vízáramlás erősségét: vékonyabb tömlők esetében erősebb a víznyomás, ami ideális nagyobb kertekben.

A maximális határ, amit legfeljebb alkalmazni szoktak, az 1 colos átmérő. Az ennél nagyobbakban már túlságosan lecsökkenne az áramlás sebessége. A hagyományos csapokra szerelhető átmérő általában ½ és ¾ colos kialakítások. Ha már az áramlás sebességéről van szó, akkor a hosszra ez ugyanúgy vonatkozik. Minél távolabb kerül a víz elvezetésre, annál kisebb nyomással érkezik.

Előtérben az anyagok és tartósság

A kerti tömlők különböző anyagokból készülhetnek, mint a gumi, PVC, poliuretán. Minden típusnak megvan az előnye és hátránya. A gumitömlők például rendkívül tartósak és rugalmasak, de nehezebbek és drágábbak. A PVC tömlők könnyebbek és olcsóbbak, de hajlamosabbak az időjárás okozta károsodásokra.

A fejlesztések során létrehoztak különféle rétegekből készült, akár szövettel megerősített típusokat, amik kifejezetten jól viselik a magasabb nyomást, illetve ellenállnak a csavarodásnak és nem törnek meg egyszerűen. Természetesen ezen termékeknél a költségek is növekedhetnek lényegesen, viszont a tartósság ellensúlyozza a kiadásokat. Nagy divat még a flexibilis vagy zsugorodó tömlők alkalmazása, amik használat után egyszerűen összemennek, így egyszerűbben tárolhatóak.

Nem mellékesek a csatlakozók és kiegészítők sem

A tömlő vásárlásakor ne feledkezz meg a csatlakozókról és a kiegészítőkről sem! Bizonyosodj meg róla, hogy a tömlő csatlakozói kompatibilisek a meglévő kerti csappal és szórófejjel! Fontos, hogy a termékek anyaga rozsdamentes legyen, így elkerülheted a korróziót és a szivárgást. Továbbá, egy jó minőségű szórófej segíthet abban, hogy a víz eloszlása egyenletes és gazdaságos legyen.

Amennyiben szeretnéd minél jobban elosztani a vizet a területen, úgy annál több csatlakozóra lesz szükséged, amik kiválóan illeszkednek egymáshoz. A szivárgás nélküli illesztések garantálják a kellő nyomás fenntartását és az igények kielégítését. Mindig válassz körültekintően!

Figyelembe véve a felsorolt szempontokat, könnyedén találhatsz olyan tömlőt, ami nemcsak megfelel a szükségleteidnek, de hozzájárul a kerted virágzásához is!