Ma már sok esetben nem lehet nélkülözni a víz áramoltatására szolgáló szerkezeteket. A szivattyú az energiaátvitel csodáit valósítja meg a folyadékok világában. Az emberiségnek már évszázadok óta az egyik legfontosabb találmányt jelenti, és a modern technológia fejlődésével egyre hatékonyabb és sokoldalúbb változatok jönnek létre.

A szivattyú számos iparágban és a mindennapi életünkben is nélkülözhetetlen. Kulcsfontosságú szerepet játszik a vízellátás, folyadékmozgatás és ipari folyamatok terén. A berendezés alapvető funkciója, hogy folyadékokat mozgasson egyik helyről a másikra. Ez lehet víz, olaj, üzemanyag, szennyvíz vagy akár vegyszer is.

A szivattyú működése alapján többféle típust lehet megkülönböztetni, mint például centrifugális, dugattyús, perisztaltikus és búvárszivattyú. Mindegyik típus különböző környezetben és alkalmazási területeken nyújt kiemelkedő teljesítményt. Az iparban a szivattyú nélkülözhetetlen a különböző folyadékok szállításához és kezeléséhez. Az olajiparban az olajszivattyúk segítenek a kitermelés és szállítás hatékonyabbá tételében.