Az eb szájának megtisztítása a lepedéktől az egyik legfontosabb eleme a háziállatok gondozásának. Egy felnőtt négylábúnak hetente egyszer vagy kétszer szüksége van erre az eljárásra, a fogászati ​​betegségek megelőzése érdekében. Azonban nem minden állattulajdonos tartja ezt szükségesnek. Még kevesebb tulajdonos tudja, hogy létezik speciális kutya fogtisztító.

Ha a háziállat gazdája nem figyel a kedvence fogainak állapotára, akkor azokon elég gyorsan megjelenhet a lepedék. Ezután pedig nem lesz lehetőség arra, hogy csupán hagyományos kutya fogtisztító kefével és fogkrémmel távolítsa el, mert szükség lesz az állatorvos segítségére. Mint minden mást, a fogtisztítást is kölyökkorától kezdve kell megtanítani a kutyusnak. A tartós fogak a születés után 4-6 hónappal bújnak elő.

Addigra a kölyköknél ki kell alakítani a fogmosás szokását. Erre a legkedvezőbb pillanatnak az estét tekintik. Ilyenkor a kölyök már evett, sokat futkosott és fáradt. Ez azt jelenti, hogy sokkal nyugodtabban fogja elviselni a kutya fogtisztítóval végzett eljárást.