A szennyvíz eltávolítása, átemelése különleges eszközöket kíván. Igen, ebben az esetben is szivattyúra van szükség, de nem akármilyenre. A szennyvíz szivattyú többféle változatban kapható, a feladatnak megfelelően. Ha egy heves esőzés alkalmával beázik a pince vagy a mélygarázs, akkor ezekből a helyiségekből szennyvíz szivattyú segítségével távolíthatjuk el a szennyezett vizet a legbiztonságosabban.

A felépítésükből adódóan, könnyedén megbirkóznak a darabos szennyeződésekkel, nem dugulnak el használat közben, mint ahogyan az megtörténne egy egyszerű önfelszívó típussal. Akár darálókéses modellt is választhatunk, ami apróra vágja a vízben úszó darabokat és így továbbítja azokat a kiömlő nyílás felé. 

A gond ilyen esetben a szálas szennyeződésekkel szokott lenni, amik rátekeredhetnek a járókerékre, ezért fontos ügyelni arra, hogy milyen közegben használjuk ezeket a szennyvíz szivattyúkat. A szabadátömlésű változatok talán a legkevésbé válogatósak, ebből is adódik az elnevezésük. A választás során vegyük figyelembe a típust, az emelőmagasságot, illetve a szállítási kapacitást!