A térd egy összetett és bonyolult ízület, ami folyamatosan terhelésnek van kitéve, tehát nagy a sérülésveszély. Azt, hogy mi állhat a térdfájdalom hátterében, azt elsősorban ortopéd térdspecialista tudja megmondani. Ugyanis vannak kopásos eredetű elváltozások, mint pl. az artrózis, hirtelen fellobbanó gyulladással járó és kezeletlenül ízületi deformitást okozó betegségek, mint pl. a reumatoid artritisz, illetve szinte végtelen a különböző traumás eredetű, vagy a túlzásba vitt sporttevékenység miatt kialakuló sérülések sora.

A térdet alkotó csontok, porcfelszín, szalagok, meniscusok, inak és izmok számos esetben okozhatnak fájdalmat, amelyeknek egy része konzervatív terápiával is orvosolható, más része azonban csak térdspecialista bevonásával gyógyítható eredményesen. Az ortopéd orvos pontos diagnózist állít fel, és ha szükséges, akkor artroszkópos térdműtétet vagy súlyosabb esetben térdprotézis beültető beavatkozást javasol.

Enyhébb esetben a különböző injekciós kezelések, mint a hialuronsavas injekció, a PRP terápia, őssejt terápia vagy szteroid injekciós kezelés, még enyhébb esetben pedig a nem-szteroid gyulladáscsökkentők és a fizioterápia, illetve a gyógytorna is eredményes lehet. A cél minden esetben a teljes fájdalommentesség elérése és a mozgásfunkció visszaállítása.