Általában 45 év felett már majdnem minden embernek szüksége van szemüvegre, közelre és távolra egyaránt, de nem mindenki képes megszokni a viselésével járó kellemetlenségeket, vagy nem akarja folyton cserélgetni az olvasószemüveggel. Ilyenkor gyakran kerül szóba a műlencse operáció, ami életre szóló megoldást jelent. Dr. Nagymihály Attila műlencse műtét kisokosa erre is kitér bővebben. Teljesen érthető, hogy a páciensek félve tekintenek a beavatkozás elé, ami főként olyan esetekben fordul elő, ha nem tájékozódnak megfelelően a folyamatról.

Az sem mindegy, hogy melyik szemész szakorvoshoz látogatunk, de például dr. Nagymihály Attila szakmai tapasztalatában teljes mértékben megbízhatunk. Minden esetben a legmodernebb, prémiumminőségű műlencséket alkalmazza a szakember a beavatkozások során. Ezekből többféle létezik és a megfelelő típus kiválasztásában szakszerű segítséget ad az operáló szakorvos. A döntés a trifokális, a nyújtott fókuszú monofokális/EDOF, az egyfókuszú és a tórikus műlencse között dől el.

Milyen előnyei vannak a műtétnek?

Az operációnak komoly előnyei vannak, ugyanis ennek köszönhetően, a beteg közelre és távolra egyaránt tökéletesen fog látni látásjavító eszköz nélkül. Továbbá, a műlencse műtéttel kiiktatható a szürkehályog megjelenésének veszélye is, mert a beavatkozás során éppen azt a lencsét távolítják el a szemész szakorvosok, amelyik elszürkülhet. Ennél a beavatkozásnál nincs dioptriakorlát, sem felső korhatár.

Az eljárás voltaképpen a szürkehályog műtéttel azonos technikán alapul, aminek a lényege, hogy a saját szemlencsét ultrahangos technika használatával műlencsére cserélik a szakemberek. Az operációt mindig részletes szemészeti vizsgálat előzi meg, hiszen a tervezett beavatkozás előtt különösen fontos a szemek általános állapotának felmérése. Jobb megoldást jelent a műlencse műtét, mint a lézeres változat, mert az utóbbi 45 éves kor felett nem képes biztosítani az éleslátást minden távolságra.

Ugyanis a szemlencse alkalmazkodó képessége romlik az életkorral, ami kizárólag lencseműtéttel korrigálható teljes mértékben. Nyilván felvetődik a páciens fejében a kérdés, hogy mennyire fájdalmas, sok kellemetlenséggel jár-e a beavatkozás? Nos, ettől sem kell félni, hiszen ez a maximum 20 percig tartó operáció teljesen fájdalommentes, az érzéstelenítés szemcseppekkel történik. Az így elért eredmény végleges, még évekkel később sem változik a fénytörési hiba, nem romlik a műtött személy látása.

Mennyi ideig tart a regenerálódás?

Az említett szakember magánorvosi körülmények között végzi a beavatkozást, ezt követően a páciens egy rövid pihenő után, a saját otthonában élvezheti a jó látást. Nincsen hosszú regenerálódási idő a beavatkozás után, így azok is nyugodtan elvégeztethetik, akik nem tudnak sok ideig kimaradni a munkából. Mivel magánorvosi rendelőben tervezzük a műtétet, érthető, hogy fizetnünk kell a szolgáltatásokért. Ugyanakkor, megéri pénzt fektetnünk az egészségünkbe, nem pedig heteket, esetleg hónapokat várni az állami intézmények várólistája alapján. A műtétek árai megismerhetőek a drnagymihaly.hu weboldalon.