A használata rendkívül egyszerű és hatalmas segítséget jelent, hogyha a precíz kivitelezés a cél. Természetesen minden esetben pontos mérésekre van szükség. A vízszintmérő rendkívül hasznos eszköznek számít az építkezéseken vagy az otthoni barkácsolás során.

A segítsége nélkül még egy polcot is nagyon nehezen lehet felszerelni egyenesen a falra. Több mint valószínű, hogy ferde lesz, hogyha csupán a szemünkre hagyatkozunk.

A munkaasztalok esetében kifejezetten fontos, hogy ne legyen leejtésük. Ezt is könnyen ki lehet küszöbölni a vízszintmérő használatával. A hidegburkolás során is nagy hasznát lehet venni, mert így tökéletes lesz a csempe és a járólapok is egy teljesen sík felületet fognak alkotni. Az asztalos és ácsmunkák során szintén a hasznunkra válik.

Hogyha modernebb eszközökre van szükségünk, akkor a szintező és távolságmérő lézerek között kell keresgélnünk azt a változatot, amelyik kielégíti az igényeinket a pontos mérésekkel kapcsolatban. Ám a vízszintmérő ezeknél jelentősen olcsóbbnak számít.