Befektetés esetén mindenképpen alaposan tájékozódni kell a piaci lehetőségekről. A nyugdíj előtakarékossági formák kínálata rendkívül széles, ebben segítenek eligazodni a független szakértők, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő típust. Első lépésként mi magunk is informálódhatunk az önkéntes nyugdíjpénztár és nyugdíjbiztosítás-kalkulátorok segítségével.

A nyugdíj előtakarékosság valójában egy olyan befektetés vagy megtakarítás, amely arra fog szolgálni a nyugdíjas évek alatt, hogy az állami nyugdíjhiányt pótolja. Ezen a téren három szerződéstípust különböztetünk meg, amelyek vásárlását az állam személyi jövedelemadó kedvezménnyel is támogatja.

Az egyik típus az önkéntes nyugdíjpénztár, a másik a nyugdíjbiztosítás, a harmadik a nyugdíj előtakarékossági számla. Az önkéntes nyugdíjpénztár azoknak ajánlott, akiknek már csak 10-12 év van hátra a nyugdíjig, vagy a tagdíjat a munkáltatója fizeti. Ennek a típusnak a lejárati ideje a tényleges nyugdíjazás ideje, de legalább 10 év.

Az adójóváírás mértéke az éves megtakarítás 20 százaléka, maximum 150 000 Forint. A nyugdíjbiztosítást azon személyeknek érdemes választani, akiknek még legalább 13-15 év van hátra a nyugdíjig, és fontos számukra a stabil, magas hozam. Ez a biztosítás halál, legalább 40%-os rokkantság esetén vagy a tényleges nyugdíjazás idején, de minimum 3 év eltelte után jár le.

Az adójóváírás ebben az esetben is az éves megtakarítás 20 százaléka, maximum 130 000 Forint. A Nyugdíj előtakarékossági Számla választása esetén mindenképp ajánlott a jártasság a befektetések területén és fontos, hogy az értékpapírokkal való kereskedés se okozzon gondot. Ennek lejárati ideje a tényleges nyugdíjazáskor történik, de minimum 10 évnek el kell telnie.

Az adójóváírás mértéke az éves megtakarítás 20 százaléka, de csak maximum 100 000 Forint lehet. A fenti összehasonlításból látható tehát, hogy nem mindegy, ki milyen előtakarékossági formát választ, mindenkinek érdemes személyre szabott ajánlatok alapján dönteni, hiszen vannak különbözőségek az egyes típusok között.