Ha több ember él a lakásban, különösen fontos lehet, hogy milyen bútorokkal történik a nappali vagy az ebédlő berendezése. Az étkező bútorok akkor kapnak különösen nagy jelentőséget, ha a mindennapokban is többször otthon étkezik a család, tehát meg kell oldani a logisztikai hátteret.

Természetesen, ha alkalmi az esemény, az sem csökkenti az étkező fontosságát, de mégis más a jelentősége. Az első és legfontosabb szempont, amiből érdemes kiindulni, ha vásárolni szeretnénk, hogy hány embernek kell elférnie az asztal körül. Ez a leginkább mérvadó tényező, hiszen nagyban leszűkíti a lehetőségeket.

Amennyiben van konkrét elképzelés az étkező bútorok stílusára, esetleg színére vonatkozóan, az is fontos lehet. Például, ha a sötét árnyalatok dominálnak a szobában, kár lenne világos asztalt hazavinni és ez igaz fordítva is. Az étkező bútorok nagy része ma már online is kiválasztható, de a hagyományos boltok sem tűntek el. A székek kiválasztására szintén fontos időt és figyelmet szánni, hiszen az összhatást nagyban befolyásolja majd ez a tényező is.