Ha sokat köhög, száraznak a légutak, szúr és viszket a szeme, akkor sürgősen be kell szereznie egy olyan berendezést, amelyik kifejezetten a párásítást teszi lehetővé! Egy otthon optimális páratartalma 40 és 60 % között mozog. Ha a minimális értéktől kevesebb a nedvesség, akkor jelentkezik a köhögés. Ha pedig 60 %-nál magasabb, akkor folyamatosan folyik majd az orra. A párásító készülék a vízkeménységtől függően igényelheti a különböző alkatrészek cseréjét.

Hogyha a házban alapvetően kemény víz folyik a csapból, akkor a felszálló pára is az lesz. Éppen ezért szükség lehet a vízlágyítók alkalmazására, különben a párátlanító és párásító berendezések is hamar tönkre fognak menni.

A vízlágyító patron tökéletes választás ahhoz, hogy megkösse a vízkövet, valamint megölje a mikrobákat. A párásító készülék helyes használat mellett, sok évet kibírhat meghibásodás nélkül. Ehhez azonban szükség van a rendszeres és folyamatos karbantartásra. Nem szabad félni a párásítástól, csak okosan kell a készülékeket használni.