Látásromlás számtalan oknál fogva jelentkezhet, ezért a szakorvosok gyakran javasolnak szemfenékvizsgálatot. A legtöbb esetben időskori makuldegeneráció, szemfenéki vénás elzáródások, diabéteszes retinopátia vagy miópia esetén szokták alkalmazni a szembe adott injekciós kezelést. Az anti-VEGF kezeléseknél intravitreális injekciót alkalmaznak a budapesti szemészetek (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.).

Ez a terápia sok esetben kiváltotta a különböző szemfenéki lézerkezeléseket, de itt fontos tudni, hogy ezek a lézeres kúrák és a szembe adott különböző szteroid injekciók kiegészíthetik egy-egy adott betegség terápiás eljárását. Az intravitreális terápiák célja az erek áteresztő képességének megállítása, vagyis a vérzés/ödéma eltávolítása a szövetek közül, a kóros érburjánzás, illetve a látásromlás megállítása.

A kezelés során a szemgolyóba úgynevezett anti-VEGF anyagot juttatnak az orvosok, a folyadék felszívódik, és a probléma enyhül. Nincs fájdalom, hiszen a kezelések során helyi érzéstelenítő cseppeket használnak a szemész szakorvosok, majd fertőtlenítést követően, steril körülmények között adják be az injekciót. Minimális kockázattal és kevés mellékhatással jár ez a terápia. A ma elérhető modern anti-VEGF anyagok számos retinabetegséget képesek enyhíteni, bár a kezelés egyik hátránya az, hogy rendszeres kontroll és szükség szerint rendszeres injekciózás kell. A Budai Szemészeti Központban az intravitreális injekció beadása 65 000 Ft-ba kerül, viszont ha a gyógyszert a páciens hozza, akkor csak 55 000 Ft.

A befektetést megéri a kezelés, hiszen az eredménye önmagáért beszél. A budaiszemeszet.hu weboldalon megtudhatjuk azt is, hogy milyen intravitreális anti-VEGF injekciók vannak. Ez az Avastin, a Lucentis és az Eylea. A hatásmechanizmusa mindhárom anyagnak hasonló, a különbség leginkább annyi, hogy a szerek mennyire tartósan fejtik ki hatásukat. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az Eylea injekció hatása a legtartósabb. Az említett rendelőben mindhárom anti-VEGF kezelés elérhető.